fbpx

Szakmai fejlesztés fontossága vállalkozóként

A vállalkozások ebben a felgyorsult és erősen változó világban patthelyzetbe kerülnek, ha nem tartanak lépést a fejlődéssel. Egy vállalkozónak ugyanis nemcsak a megjelenésével, a kommunikációjával és a stratégiájával kell magas szintet képviselnie, hanem a szaktudásával és tudásának szinten tartásával is.

A szakmai fejlesztés minden ágazatban fontos, hiszen a fejlődés mértékével tud kisebbet-nagyobbat, – de ami még fontosabb – folyamatosan előre lépni az ember. Elméleti vagy tudásalapú szolgáltatást nyújtó vállalkozások esetében még inkább fontos, hogy az önképzésre kiemelt hangsúlyt fordítson. Ezért azt mondhatjuk, hogy mind a vállalkozását tekintve, mind pedig szaktudásban a folyamatos fejlődés elengedhetetlen. Tudás alapú szolgáltatóként ugyanis a tudásukat adják el, a tudás viszont idővel elavulhat, a folyamatos változások és az újítások mellett egy idő után már nem lesz naprakész.

Amennyiben nem foglalkozol, vagy kevés energiát fordítasz a tudásod fejlesztésére, hamar versenyhátrányba találhatod magad a konkurenciával, akár még újonnan belépő vállalkozókkal szemben. Ez egy darabig nem jelent hátrányt, de később érezhető lesz, hogy a konkurencia, vagy akár a technika elrobogott melletted.

Hogyan fejleszthető a szakmai kompetencia?

A lehetőségek tárháza igen széles, hiszen a vállalkozók igénybe vehetik külső szakember segítségét, de akár önfejlesztésben is gondolkodhatnak.

Külső segítség esetén beiratkozhatsz egy oktatási intézménybe, amit munka mellett, akár esti munkarendben is elvégezhetsz, de ez rendszerint rengeteg időt, akár éveket is igénybe vehet. Ezek az oktatási intézmények legtöbbször iskolarendszerű formában működnek, így érdemes előre számolni a kötelezően látogatandó óraszámmal is.

Amennyiben rövidebb idő alatt szeretnél végezni, akkor számtalan mentorprogram vagy tanfolyam áll rendelkezésedre, amik már csak pár hónapos időtartamot fednek le. Itt érdemes jól kiválasztani a megfelelő továbbképzést, előzetes összehasonlítást végezni, ugyanis igen eltérő lehet, hogy a tanfolyamok milyen mélységű ismereteket adnak. Rengeteg opció van a piacon, jelenleg kényelmesen, online formában is tanulhatsz, így már csak a számodra legmegfelelőbbet kell megtalálnod.

Tanfolyamokat, továbbképzéseket más szolgáltató vállalkozásoktól is vásárolhatsz, az ő esetükben ez maga a szolgáltatásuk, vagy annak egy része, hogy az általuk felhalmozott tudást és tapasztalatot átadják. Ezek rendszerint egy-egy videókurzus vagy tagsági rendszer formájában valósul meg. Ez a módszer is igen hasznos lehet számodra, mert célzottan ki tudod választani mely téma érdekel, továbbá a videóanyagot, tananyagot bármikor feldolgozhatod. Nem vagy kötve jelenléti ívhez, nem kell jelen lenned fix időben, és csak pár napot, vagy pár órát vesz igénybe.

Ha inkább gyakorlatorientált programokat keresel, akkor vannak rövidebb, de a gyakorlati rész miatt hatékonyabb megoldások is. Ilyenek például a bootcampek, melyek főleg az informatikai szakemberek körében népszerűek; vagy a workshopok, ahol szinte bármilyen szakmára találsz lehetőséget! Nincs más teendőd, mint megbízható szolgáltatót találni, és kiválasztani azt a kurzust, amely a legjobban passzol az igényeidhez.

A szakmai fejlődésed kivitelezésére, akkor is van alternatíva, amennyiben nem kurzuson, tanfolyamon, vagy oktatáson szeretnél részt venni. Ez nem más, mint a szakkönyvek. Ahogy az iskolában is könyvekből tanulunk, így magadtól is tanulhatsz ezekből. Sok esetben a fenti említett vállalkozók maguk is írtak szakkönyveket, de egyéb írók szakkönyvei közül is válogathatsz. Egy kis böngészés itt sem árt, azonban a legtöbb szakmában megvannak azok a külföldi, illetve magyar „guruk”, akik szakértőként jelen vannak a témában.

Fontos, hogy akármelyik mellett döntesz minden esetben nézz szét a piacon, ugyanis nagy differencia lehet akár árban, akár minőségben. Sok esetben ingyenes megoldások is akadnak, amelyek segítségével valamelyest képbe tudsz kerülni, így ezek elindíthatnak egy úton. Ebben az esetben viszont szükséges felkutatnod a neked megfelelő szaktudással, szemléletmóddal rendelkező vállalkozókat. Ezen túl ne feledkezz meg arról, hogy ami ingyenes, nem biztos, hogy rossz minőséget is képvisel! Számos vállalkozó értékes információkkal teli hírleveleket küld, blogot vezet vagy éppen ingyenes anyagokkal, ebook-okkal segíti vállalkozótársait, amiből te is profitálhatsz akár szakmailag, akár a szemléletmódod fejlesztésében is.

Záró gondolatok

Tudásalapú vállalkozóként tehát megannyi lehetőséged van a szakmai fejlesztésre, ami nemcsak a versenytársakkal szemben jelent előnyt, hanem az ügyfélszerzésben is. Kiemelten fontos, hogy naprakész tudás legyen a birtokodban, hiszen ez a munkád minőségét, sőt a hitelességét is garantálni fogja.

Érdemes még egy dolgot szem előtt tartani! A fejlődés sokszor nem csak a szakmai tudásban fontos, hanem a menedzsment tevékenységek szintjén is. Ne feledkezz meg arról, hogy ez a terület is ugyanúgy a feladataid közé tartozik, hiszen vállalkozó vagy. Nagyon fontos lépést tartani azokkal a trendekkel, amelyek a vállalkozói, menedzsment, vállalat irányítási tevékenységeket érintik. Igaz, ezek nem közvetlenül a szolgáltatásodban fognak lecsapódni, de szerepet játszanak abban, hogy egy fejlett belső ügyfélkezelési, vagy vállalatirányítási rendszerrel hatékonyabb ügyfélszerzést vagy időmenedzsmentet tudj biztosítani.

Remélem hasznosnak találod a fenti gondolatokat!

Ha hasznosnak találtad a cikket, hagyj itt egy Like-ot és ne felejtsd el az ismerőseiddel is megosztani. :)

A Marketing Bumm Üzleti Blogját olvasod éppen. A blogot azért hoztam létre, hogy olyan hasznos üzleti tartalmakat osszak meg veletek, amelyek vállalkozók és leendő vállalkozók számára is egyaránt érdekesek lehetnek. A cél az, hogy olyan témákról írjak, olyan kérdéseket válaszoljak meg, amelyek napjainkban aktuálisak a leendő-, egyéni-, mikró- és kisvállalkozások számára.

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál, akkor ne tartsd magadban!

Ha hírlevélben szeretnél értesülni a legfrissebb blogcikkekről, VAGY érdekel az ingyenes konzultáció lehetősége, akkor javaslom ne habozz!

Hoppá!

INGYENES anyagok, amelyek  segítségével garantált lesz a vállalkozásod fejlődése!