fbpx

Miért érdemes a vállalkozásod online jelenlétére nagy hangsúlyt fektetni?

Az előző cikkben megnéztük, hogy hogyan tudsz felkészülni a sikeres online jelenléted kialakítására. Továbbá összeszedtem pár gondolatot, amelyek segítségével könnyebb dolgod lesz egy nulla online jelenléttel bíró vállalkozás esetén mérlegelni az online indulást – még a kezdet kezdetén.

Azonban, hogy a kezdeti energia befektetés, majd a kialakítással járó idő és költség megéri-e, azt talán az online jelenlét miértjei jobban körvonalazzák.
Akár ez is lehetett volna az előző blog cikk egyik gondolata, mint egy mérlegelendő szempont. Azonban a miértek már egy lépéssel közelebb állnak a megvalósításhoz, mint a tervezéshez.

Lássuk a részleteket!

Napjainkra az online jelenlét a sikeres vállalkozások egyik alapkövetelményévé vált. Számos megközelítés és magyarázat van arra, hogy miért ilyen fontos ez. Biztos fontossági sorrendek is alakultak már ki arra, hogy melyik szempont a legfontosabb…
Azonban még itt az elején leszögezném azt, hogy önmagában nem az online jelenlét fogja számodra az átütő sikert hozni és nem csupán a meglététől kell várni az eredményeket. Mit is értek ez alatt?! Annak érdekében, hogy valóban a sikeredet szolgálja, és ki tudj használni minden online jelenlét nyújtotta lehetőséget, folyamatosan és tudatosan szükséges működtetni.
Ennek tudatában elengedhetetlen, hogy az elvárásaid, céljaid összhangban legyenek a megvalósítással.

Ügyfélelérés hatásfoka nő

Talán ez jut eszébe elsőként mindenkinek, mint legfontosabb online tényező. Minden szempontból vitathatatlan, hogy jóval nagyobb ügyfélelérést lehet online eszközökkel produkálni, mint a hagyományos marketing csatornákon keresztül. A digitális marketing segítségével lehetőséged van olyan embereket is megszólítani, akiket egyébként a földrajzi korlátok miatt nem tudnál egy plakáttal, vagy egy szórólappal. A földrajzi jelenléten túl az (munka)időkorlát kapcsán sem lesz megkötve a kezed, tehát 0-24 elérhető minden potenciális ügyfeled.

Az elvárás jogos lehet ezen a ponton, miszerint a nagyobb megszólított közönség nagyobb eredményt generál. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy mindez eredményesség nélkül érdemtelen. Van pár feltétel, aminek teljesülnie kell ahhoz, hogy mindezt eredményesnek tudjuk tekinteni: ismerd a célközönséged, piacképes terméked vagy szolgáltatásod legyen, támogassa az üzleti modelled mindazt, hogy a leendő ügyfeleid „korai” elköteleződési szinten kerüljenek veled kapcsolatba. Jól látható, hogy ezek a tényezők (már) nem az online marketing, ügyfélelérés témakörébe tartoznak, ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása és kidolgozása inkább a tervezési időszak feladata.

Összességében úgy gondolom, hogy a fokozott ügyfélelérés rendkívül hasznos, de csak abban az esetben, ha kidolgozott ügyfélelérési stratégiával rendelkezel – természetesen a fenti három feltételen túl! Emellett nem elhanyagolható az ügyféléletút ismerete sem, tehát, hogy tudd, felkészülj arra, hogy a leendő ügyfeled milyen folyamaton megy keresztül a kapcsolatfelvételtől a vásárlásig. Ezeknek az ismerete adja az igazi ütőkártyát a kezedbe.

Referenciák bemutatása

Potenciális ügyfélelérésről van szó ebben az esetben is, azonban más a célja és az időzítése. Nem csak a vállalkozások mozognak online térben, hanem a vásárlók is (nyilván így alakult ki ez a szegmens, oda-vissza dolog). A vásárlói szokások megváltoztak, számos vásárlást megelőző döntés internetes összehasonlítások alapján történik, tehát érdemes nem kiesni hamarabb a kosárból…. 😀

Ezen túl határozottan előnyödre válhat, hogy a referenciáidat könnyebben tudod prezentálni a leendő ügyfeleid részére. Amennyiben a honlapodon egy blokkot ennek szentelsz és állandóan frissíted az aktuális és befejezett munkáiddal máris előnyösebb helyzetből indítod magad! Nem mellesleg jobb benyomást is kelt.

Az online jelenlét új lehetőségeket is teremthet számodra a referenciáid bemutatására. Többek között olyanokat, amelyekből előtte esetleg kizártad magad, pl. YouTube csatornán termékbemutató, stb.

Ügyfélvélemények bemutatása

Szorosan kapcsolódik a fenti referenciák bemutatásához. Az ügyfelek az ajánlatok összehasonlítása céljából, továbbá egy-egy termék, vagy szolgáltatás mérlegelésekor kiemelten fontosnak tartják, hogy milyen véleménnyel vannak róla más fogyasztók.
Ezen felül más szerepe is van, a begyűjtött ügyfélvélemények nagyon hasznosak lehetnek számodra. Remek információ gyűjtés, esetleg olyan véleményeket is begyűjthetsz, amelyre Te magad nem gondoltál a termékeddel, vagy szolgáltatásoddal kapcsolatosan. Ezeket felhasználva pedig fejlődési és fejlesztési lehetőségeket biztosítanak!

Összefoglalva tehát két szempontból is igencsak hasznos ezeknek a blokknak a kialakításán elgondolkozni a honlapodra, vagy akár a Facebook ajánlások gyűjtésébe belekezdeni.

Fontos, ez is egy koncepció köré épüljön, legyen kidolgozva a folyamata. Más esetekhez hasonlóan, a begyűjtött vélemények is legyenek feldolgozva, kiértékelve, egyébként nem sokra mész vele, max díszítik az oldalad…. az meg kevés. Továbbá fontos még, hogy a negatív komment is hasznos tud lenni, nem kell és nem is érdemes csuklóból törölni őket egyből.

Gyorsabb reakcióidő

Online térben az információ áramlás gyorsasága miatt az üzleti folyamatok is felgyorsulnak – pl egy árajánlat adás. Ehhez elengedhetetlen alkalmazkodni és új belső folyamatokat kialakítani. A fentiekben említett online jelenléthez kapcsolódó üzleti modell esetében sincs ez másképp, szintén gyorsabb reakcióidőt igényel egy ügyfél online életútjának lekövetése és lereagálása. Az online világ nyújtotta lehetőségek, továbbá az online marketing eszközök használata lehetőséget teremt az ügyféligények pontosabb feltérképezésére. A digitális információk pedig végeláthatatlan mértékben és naprakészen állnak rendelkezésünkre, amivel a vállalkozásunk teljesítménye és eredményessége mérhető.

Igaz, ide soroltam a gyors reakció idő fogalmát, bár mégis közvetett eredménynek tekintem, mégpedig azért, mert önmagában nem az online jelenlét fogja a gyorsabb reakcióidőt kiváltani. Főleg nem anélkül, hogy Te ne tennél érte. Inkább egy olyan feltételrendszert teremt meg, amelyhez alkalmazkodni kell és ez az alkalmazkodás váltja ki a gyorsabb reakció időt. Ez a pozitív jellegű alkalmazkodás körébe sorolható, amely határozottan az előnyödre válik, hosszú és rövid távon is.

Összefoglalva tehát, napjainkban kiemelten fontos, hogy hogyan és milyen gyorsan reagál le egy vállalkozó egy üzleti szituációt, folyamatot?! Mennyire tud megújulni egy pici változást követően?!
A fenti helyzeteket figyelembe véve számos esetet láthattál, amik nap, mint nap befolyásolhatják egy vállalkozás sikerességét. Amennyiben Te nem vagy online, attól még az ügyfeleid még igen. Ezért egy idő után képtelen leszel lekövetni a tempót, amelyet diktálnak és eszközeid sem feltétlen lesznek a piaci változások lekövetésére.
Éppen ezért úgy vélem, hogy az online jelenlét és annak megfelelő eszközeinek működtetése digitálisan felkészültté teszi a vállalkozásokat. Ezáltal nem csupán az általánosságban is megoldandó szituációkat kezeli hatékonyabban, hanem egyébként is eredményesebbé és felkészültebbé teszi.

Remarketing

Igaz, ez a téma egy önálló blog cikket érdemelne, sőt, akár egy könyvet… 😀 Most viszont csupán olyan mélységig említeném meg, amelyet jelen blog cikk megkíván. Tehát, remarketing….sokszor kikerül a látókörből, feledésbe merül, nincs kezelve, nincs rá folyamat, sorolhatnám. Kiknél is kellene alkalmaznunk? Akik látták a hirdetésünk, megnézték az oldalt, azonban nem vásároltak. Vagy pl. azok, akik megkapták az ajánlatunkat, de nem vásárolták meg x határidőig. (mondanom sem kell, hogy remarketing nem az, hogy elküldjük neki újra ugyanazt…. 😀 )
Szóval, miért is van jelentőség ennek, ha online jelenléted van? Azért, mert az előző fejezetben taglaltak szerint vannak naprakész adataid, vannak számaid és statisztikáid a weboldal látogatókról, ésatöbbi. Tehát, amennyiben digitális vállalkozó vagy, és az előző blog poszt alapján meghatároztad a célokat, akkor már pontosan tudod, hogy mit kell mérned. Amennyiben mérsz, lesznek megfelelő adataid és nem csak a vásárlóid viselkedéséről, hanem a majdnemvásárlóid viselkedéséről is.
Ezek az információk pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy ne csupán értékesíts, hanem tudatosan értékesíts! (és hogy a lehetőségeidet maximalizálni tudd)

Több lábon állás

Természetesen abban az esetben, ha e-commerce-ben utazol Te már alapból online vagy, tehát ezen a ponton nem hozzád szólnék. Azonban, ha helyi üzleted van, vagy (vegyes) szolgáltató bizniszed, akkor előnyös – főleg a jelenlegi helyzetben – hogy nem csupán az „üzletben várod a vevőket”. Tehát egész nyugodtan tudod az ügyfélszerzésed, a promóciód / kampányaid, vagy az üzletágad egyik elemét online vonalra terelni. Növelve ezzel hatékonyságodat és az eredményességedet.

Widget funkciók

Ilyen például az időpontfoglalás. Amint online vagy, minden egyéb online funkciót ki tudsz használni, szinkronizálni, kategorizálni, tervezni. Számos bővítmény alkalmazható a honlapon, vagy kulcsrakész megoldások, amelyek csak regisztrációt igényelnek.

Zoom, Skype, Google Meet és még sok más. Főleg a jelenleg helyzetben, de hangsúlyozom, ne csak ezért. Tehát rendkívül hasznos, ingyen vagy szinte ingyen tudsz videó konferenciát tartani, akár a kollégákkal, akár üzleti partnerrel, akár pedig leendő ügyféllel. * Az első bekezdésben említett Ügyfélelérés megvalósulásához máris alkalmazkodsz – földrajzilag nem korlátozod magad (többek között, de számos más előnye is van).

Rendszerezni tudod a teendőid menedzsment és calender szolgáltatásokkal, ezzel egyidejűleg egy terveződ is lesz. Számos szoftver áll rendelkezésedre a piacon, Trello, Monday, sorolhatnám. Kiválasztásnál azt érdemes előnyben részesíteni, amelyik hosszútávon megfelelő lesz számodra, ahol a naptár megosztható több emberrel. Emellett én még azt a szempontot is figyelembe venném, hogy mennyire szinkronizálható össze más és más adatokkal. Tehát például az időpontfoglaló összeköthető-e a naptárral, vagy a menedzsment és a calender….stb stb. A menedzsment szolgáltatások nagyon hasznosak a tervezés vizuális megjelenítéséhez, calender kapcsán pedig az átláthatóság szempontjából.

A lehetőségek száma végeláthatatlan… Ha már benne vagy, akkor minden szükséges és hasznos eszköz egy karnyújtásnyira van számodra!

Automatizálás lehetősége

Szándékosan hagytam a végére ezt a lehetőséget, amely valójában a legfontosabb és a legtöbb potenciált hordozza magában. A vállalkozásod számára az online jelenlét haladó szintű kihasználását jelenti, amely mondanom sem kell, hogy más dimenziókat nyit meg előtted. Olyan megoldásokat biztosít, amelyek működtetésével minőségi javulás, fejlődés várható a vállalkozásodban – amely az értékesítésben is megmutatkozhat.

Talán egyből azt az előnyét emelném ki, hogy a fenti felsorolások legtöbbje használható egy egész automatizált rendszer részeként! – nem véletlen hagytam ezt a végére.
Tehát, abban az esetben, ha eddig úgy gondoltad, hogy az elmondásaim alapján belevágni az online világba és teljesíteni minden „feltételt” mellé túl nagy macera, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy az automatizálással mind ezek nagy része visszanyerhető. Sőt, ahogy írtam, még több kihozható belőle. Most nem mennék bele teljesen a részletekbe, mert hasonlóképp, mint a remarketing, blog cikkek és könyv terjedelmű téma lenne… Nézzük meg, most mi alkalmazható belőle.

Email marketing, feliratkozói rendszer, ezáltal többek között az ügyfélelérésben lesz is segítséged. Ezen túl pedig a hírlevél és blog kiküldő rendszered is megoldódik.

Marketing rendszerek segítségével ügyfélvélemények kérhetők be, tehát a folyamat felépítését követően ezt is tudod automatizálni. A későbbiekben már csak a kiértékeléssel kell foglalkoznod.

A többször emlegetett online üzleti modell is felépíthető erre a rendszerre, tehát a gyors reakcióidő kapcsán felmerő esetek valódi gyorsítása többek között az automatizálásnak köszönhető. Emellett az értékesítési folyamatodban is szerepet játszhat, de ez ismét egy bővebb téma.

Mondanom sem kell, hogy a widgetek nagy része is „beköthető”, tehát időpontfoglalási rendszer építhető ki, automatizált formában a meeting meghívók linkjei is kiküldhetőek.

Talán a legnagyobb adminisztratív segítség az automatikus számlázás, amely természetesen az online megrendelésekkel is összeköthető.

Mint mondtam, külön blog cikket érdemelne a téma, összességében az automatizálás rengeteg online tevékenységre alkalmazható.A megoldások természetesen az üzleti céloktól, üzleti profiltól, üzleti modelltől és nem elhanyagolható módon a költségvetéstől függnek.

Záró gondolatok

Ebben a cikkben szerettem volna összefoglalni azt, hogy egy vállalkozás számára mit jelent és mit jelenthet az online jelenlét. Szerettem volna, hogy az elcsépelt „fontos”, és a „főleg most a vírus alatt legyél online”-on túl sokkal több és mélyebb, üzleti folyamatokra valóban hatással lévő gondolatokat osszak meg.

Összefoglalva, hogy mit is jelenthet számodra az online jelenlét?! A megfelelő kialakítással és működtetéssel olyan lehetőséget, amely minőségi javulást és fejlődést hozhat a vállalkozásodban, amely az értékesítésben is megmutatkozhat.

Remélem, hogy sikerült közelebb hozni!

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, hagyj itt egy Like-ot és ne felejtsd el az ismerőseiddel is megosztani. :)

A Marketing Bumm Üzleti Blogját olvasod éppen. A blogot azért hoztam létre, hogy olyan hasznos üzleti tartalmakat osszak meg veletek, amelyek vállalkozók és leendő vállalkozók számára is egyaránt érdekesek lehetnek. A cél az, hogy olyan témákról írjak, olyan kérdéseket válaszoljak meg, amelyek napjainkban aktuálisak a leendő-, egyéni-, mikró- és kisvállalkozások számára.

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál, akkor ne tartsd magadban!

Ha hírlevélben szeretnél értesülni a legfrissebb blogcikkekről, VAGY érdekel az ingyenes konzultáció lehetősége, akkor javaslom ne habozz!

Hoppá!

INGYENES anyagok, amelyek  segítségével garantált lesz a vállalkozásod fejlődése!