fbpx

Hogyan befolyásolja a bizniszedet a halogatás?!

Egy kicsit más vizekre evezünk, azonban mégsem annyira távol. Bizonyára sokatoknak ismerős az a helyzet, amikor meg kellene csinálnod valamit, de mégsem sikerül magad rávenni? Inkább megvárod vele a holnapot, vagy akár a jövő hetet is. Azonban a halogatással nem csak a feladataid torlódnak, hanem akár még a vállalkozásod is hátrányba is kerülhet emiatt. A probléma igencsak sokrétű, ezért érdemes ezzel foglalkozunk – üzleti szemmel.

Lássuk a részteleteket!

Általánosságban elmondható, hogy a halogatás ténye a legtöbb embernél előfordul, azonban ennek a mértéke határozza meg azt, hogy mennyire vagyunk gondban ezzel a tulajdonsággal. A halogatás és a halasztás között hatalmas különbség van, de a lényeg az, hogy nem mindegy, hogy milyen feladatokat halogat az ember, illetve leginkább az nem mindegy, hogy miért… Legtöbbször a nem szeretem, az összetett, a bonyolult, az unalmas, a részletes…. és sorolhatnám feladatok kerülnek a sor végére. Jellemzően ezeket görgetjük magunk előtt, azonban ez nem segít, ugyanis maga a feladat mindig ott motoszkál továbbra is az ember agyában, hogy ezt el kell végezni…

Számos megközelítés létezik arra, hogy a sikeres embereket hogyan definiálja a társadalom. Több kutatás készült már arról, hogy mitől, miért, hogyan lehet sikeres valaki, vagy honnantól számít bárki sikeresnek. Tudjuk, ez meglehetősen relatív foglalom, azonban az az egy biztos, hogy a halogatás nem szerepel azon a listán, amely a sikeres embereket jellemzi.

Lássuk, hogy a halogatásból adódóan milyen hátrányok érhetnek?

Nem leszel kész határidőre, vagy csak összecsapod a munkát.

A határidő túllépése nagyon kellemetlen szituáció, hiszen megígértél valamit, amit nem teljesítettél! A halogatás alatt valószínűleg nem is tájékoztattad az ügyfelet a csúszásról, hiszen azt remélted, hogy mégis be tudod fejezni a munkát. Ezzel nem csak a bizalmat veszíted el, de több megbízásra se nagyon számíthatsz. Ráadásul, ha olyan megállapodásotok volt, akkor akár kötbér fizetésére is kötelezhető vagy az elmulasztott határidő miatt!

Az összecsapott munka sem sokkal szimpatikusabb helyzet… Időhiány esetén nyilván jóval kevesebb energiát fordítasz a részletek átnézésére, kevésbé jut idő elmélyedni az adott feladatba, amely a végén felületes megoldásokhoz vezet. Ezen túl pedig, a fentiekből adódóan a hibázás lehetősége is jóval nagyobb.

Hirtelen beesett munkát nem tudsz elvállalni.

Fogalmad sincs arról, hogy mekkora kapacitással dolgozol, vagy éppen mennyi megbízást tudsz még elvállalni? Több időbe telt valami, amire kevesebb időt számoltál? Vállalkozóként a legtöbben igyekszenek minden beérkező munkát elvállalni, hiszen teljesítés esetén a bevétel is több lesz az adott hónapban. A halogatás miatt viszont nem tudod pontosan, hogy mire vagy képes. Ráadásul nem is tudsz hirtelen új megbízást vállalni, hiszen még az előző feladatokat görgeted magad előtt.

Összességében tehát a kapacitás tervezést nehezíti meg az, ha nem előre eltervezett ütemben végzed a feladataid, illetve, ha hagyod, hogy a sok „nem kívánatos” feladat feltorlódjon előtted.

Kevesebb bevételre számíthatsz

A kapacitás nem megfelelő kalkulációja oda vezet, hogy nem tudod hatékonyan kihasználni a rendelkezésre álló idődet az adott hónapban. Ez pedig végső soron hatással van arra, hogy mennyi bevételre tehetnél szert. Halogatás esetén a feladatok eleje és vége elég ködös, kapkodássá válik az elvégzésük. A multitasking bizonyos mértékig előnyös, azonban egy ponton túl az elvégzett munka mennyiségének és minőségének a rovására megy. Jelen esetben a mennyiség lesz az, amely hatására kevesebb bevételt fog jelenteni az adott hónap…

Romlik a megítélésed az ügyfélkörödben

Nem csak a határidők hektikus betartása, de az időhiány okozta felületes munkavégzés sem kedvez az ügyfelek szemében történő pozitív megítélésnek. Hosszútávon bizalomvesztést okoz, amely későbbiekben megbízások elvesztéséhez is vezethet. Aranyszabály, időre van szükség ahhoz, hogy valamit jól és átgondoltan csinálj meg.

A hatékonyságod rovására megy a halogatás

Mit csinálsz szabadidődben? Megmérgezed a hangulatod a „meg kéne csinálni a feladatot” típusú önmarcangolással? Sajnos így hamar ki fogsz égni. Elengedhetetlenül fontos a szabadidődet valódi pihenéssel tölteni, ugyanis, ha feltöltődsz, sokkal könnyebb nekiállni a feladatoknak és határidőre teljesíteni őket, illetve kevesebbet is hibázol a munkád során. Fáradtan sajnos megnövekszik a hibázások száma és az egyébként szeretett tevékenységed egy kötelező rémálommá válik.

Hogyan tudod leküzdeni a halogatást?

Vállalkozóként hatalmas felelősséged van abban, hogy hogyan osztod be az idődet. Sokan hivatkoznak arra, hogy vállalkozóként akkor és azt csinálsz, amit akarsz. De vajon tényleg jó ez az összevisszaság? Elárulom: nem. Találj ki egy állandó idősávot, amiben dolgozni szeretnél, mert azzal rááll az agyad erre a dedikált időre. Már ez is segít abban, hogy a halogatás helyett inkább a növekedésre koncentrálj.

Ha esetleg már van napi rutinod, akkor érdemes megvizsgálni a halogatás okát. Nem szereted a feladatot? Egyáltalán neked kell ezt megcsinálni? Számtalan lehetőség van arra, hogy a munkád „nemszeretem” részét kiszervezd más vállalkozóknak. Részről ezzel értékes partnereket nyerhetsz még akkor is, ha esetleg alkalmi jelleggel tudsz nekik munkát biztosítani. Másrészről pedig a te válladról is lekerül az a nyomás, amit a halogatás okoz. Sokkal szabadabban és lelkesebben fogsz tudni foglalkozni a fontos tevékenységeiddel.

Záró gondolatok

Minden bizonnyal a legnagyobb stratégák is halogatnak feladatokat, tevékenységeket, azonban úgy vélem ezeknek a „titka” a milyenségükben rejlik. Nem mindegy, hogy meddig halogatod azokat, illetve, ami talán még fontosabb, hogy milyen jellegű feladatokat halogatsz. Érdemes ezen a téren önvizsgálatot tartani, mert sok mindent elárul a munkádról, a megbízásaidról, a profizmusodról, és sorolhatnám. Nem csupán a negatív eredmények miatt érdemes a halogatást kiiktatni az életedből, munkádból, hanem a lehetőségek teremtése, és a növekedés, fejlődés biztosítása miatt is!

Remélem hasznosnak találtad a gondolatokat!

Ha hasznosnak találtad a cikket, hagyj itt egy Like-ot és ne felejtsd el az ismerőseiddel is megosztani. :)

A Marketing Bumm Üzleti Blogját olvasod éppen. A blogot azért hoztam létre, hogy olyan hasznos üzleti tartalmakat osszak meg veletek, amelyek vállalkozók és leendő vállalkozók számára is egyaránt érdekesek lehetnek. A cél az, hogy olyan témákról írjak, olyan kérdéseket válaszoljak meg, amelyek napjainkban aktuálisak a leendő-, egyéni-, mikró- és kisvállalkozások számára.

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál, akkor ne tartsd magadban!

Ha hírlevélben szeretnél értesülni a legfrissebb blogcikkekről, VAGY érdekel az ingyenes konzultáció lehetősége, akkor javaslom ne habozz!

Hoppá!

INGYENES anyagok, amelyek  segítségével garantált lesz a vállalkozásod fejlődése!